Post Page Advertisement [Top]

ЗаходиНовини

Всесвітній день боротьби зі СНІДом

 За здорове життя!

  До Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом в бібліотеці Нововолинського наукового ліцею відбулася низка тематичних заходів: підготовлено тематичний інформаційний стенд «За здорове життя!», проведено інформаційну хвилину «Доросла розмова про СНІД». Крім того в приміщені бібліотеки підготовлено буклети для ознайомлення «Що ти повинен знати про СНІД», яка допомагає отримати знання  про шляхи передачі ВІЛ-інфекції та профілактичні заходи, що здатні захистити від зараження. З матеріалів користувачі можуть дізнатися про історичне походження Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом, його символіку тощо.

   Заходи відбулися з дотриманням всіх санітарно-гігієнічних норм Міністерства охорони здоров'я України та згідно діючих обмежень адаптованого карантину.

Довідково:

  СНІД – це інфекційна хвороба, що викликається вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ). Іноді проходить кілька років, перш ніж у людини, інфікованої вірусом імунодефіциту, з’являться перші ознаки хвороби. Інфікований не відчуває цього і виглядає цілком здоровим, але для інших він становить небезпеку. Кожна свідома людина повинна періодично обстежуватися на ВІЛ та вірусні гепатити, щоб знати свій статус. Здати такий аналіз можна у кожній амбулаторії сімейної медицини за направленням сімейного лікаря або у багатьох інших лабораторіях, у тім числі й анонімно.
   Вперше СНІД був ідентифікований у 1981 році. Те, що його викликає ВІЛ, було встановлено у 1983 році. Знадобилося майже десять років, щоб лікарі усвідомили, що за відсутності інтенсивного лікування результат цього інфекційного захворювання завжди летальний. Головним способом запобігання поширенню цього смертельно небезпечного захворювання залишається зміна способу життя і поведінки.
  Вірус імунодефіциту людини передається трьома шляхами: статевим; через нестерильні шприци та голки, колючо-ріжучі предмети, забруднені кров’ю інфікованої людини; від матері до ще не народженої або новонародженої дитини під час вагітності, пологів чи годування грудьми.

  Заходи профілактики

  • Захищений секс. Користуйтеся презервативами. Через загрозу ВІЛ, венеричних хвороб та небажаної вагітності дуже ризиковані ранні статеві стосунки.
  • Ні – наркотикам. Навіть одноразове введення ін’єкційного наркотика використаним шприцем чи голкою може призвести до зараження вірусом імунодефіциту людини.
  • Тату, манікюр, педикюр, пірсинг виконуйте лише у перевірених та безпечних закладах, де інструментарій знезаражується якісно.
  • Особиста гігієна. Використовуйте тільки індивідуальні зубну щітку, бритву, манікюрне приладдя.

  Заразитися СНІДом може кожен із нас, якщо не витримуються елементарні правила безпечної поведінки. Період розвитку ВІЛ-інфекції триває від 1-2 до 10-15 років.
  Латентний (прихований) період: людина може навіть не підозрювати про те, що інфікована. У цей час можуть виникати симптоми, схожі на застуду (ГРЗ): температура, пронос, збільшення лімфовузлів, втома тощо.
  Згодом починаються прояви важких захворювань, на які людина зі здоровою імунною системою зазвичай не страждає: пневмоцистна пневмонія, злоякісні пухлини, ураження центральної нервової системи.

  Не можна заразитися ВІЛ через:

  • дверні ручки;
  • місця загального користування;
  • посуд, їжу;
  • душ, лазню, басейн;
  • укус комара та інших комах;
  • рукостискання;
  • ласки, обійми.

  Синдром набутого імунодефіциту (СНІД), ускладнений різними захворюваннями, в тому числі і туберкульозом, набув гострої медико-соціальної значимості. При діагностиці СНІДу обов’язково призначається обстеження на туберкульоз. Захворюваність на туберкульоз серед людей зі СНІДом становить 6-10%. У раніше вилікуваних від туберкульозу інфікування ВІЛ різко підвищує ризик рецидиву туберкульозу.

  Обстежуйтеся і будьте здорові!















Немає коментарів:

Дописати коментар

QR-код